Acte d’inauguració de la museïtzació “De Sigarra als Prats de Rei”

Dimarts, 20 de febrer de 2024

Aquest diumenge 25 de febrer, a les 11 del matí, Els Prats de Rei inaugurarà el projecte museístic “De Sigarra als Prats de Rei”. Es tracta de cinc escultures d’acer corten, que recorren cinc moments de la història del municipi i de Catalunya, des dels ibers fins l’actualitat, i que estan instal·lades des d’aquest dilluns 19 de febrer a la plaça Mn. Esteve Prat del municipi.

Els períodes o fets històrics que es representen són: el món iber, el món romà, l’edat mitjana, la guerra de la successió, i la guerra civil espanyola. 

El món iber està representat amb una figura femenina ibera amb el nom Urkeatin; el món romà, en representació al municipi romà de Sigarra al segle II, està representat per Caius Vibio Luperco, un personatge trobat en una de les inscripcions honorífiques conservades a l’Església de Santa Maria. 

L’Edat Mitjana, a través de la Batalla dels Prats de Rei del 28 de febrer de 1464, en el marc de la Guerra Civil Catalana, està representada pel príncep Ferran d’Aragó, fill del rei Joan II, que va comandar la batalla amb només tretze anys. La Guerra de Successió, amb la Batalla dels Prats de Rei de la tardor de 1711, està representada a través del mariscal Guido von Starhemberg, comandant de les forces austriacistes als Prats de Rei durant la batalla i de tots els exèrcits austriacistes a la Península Ibèrica. 

Finalment, l’últim personatge està relacionat amb la Guerra Civil Espanyola. Als Prats de Rei es va crear l’hospital militar del XIè cos de l’Exèrcit Popular, per això aquesta última etapa es representa amb un soldat republicà Santiago Pérez Palomar, que va morir el dia 13 d’octubre de 1938, a causa de les ferides rebudes en combat, i que està enterrat a la fossa comuna del cementiri dels Prats de Rei.

La voluntat de l’Ajuntament dels Prats de Rei és donar a conèixer i posar en valor la història del municipi i de Catalunya, en aquestes cinc etapes clau per conèixer els orígens.

 

Darrera actualització: 20.02.2024 | 22:14