El Museu Municipal Josep Castellà Real dels Prats de Rei incorpora una important peça d’època tardoromana
Es tracta del fragment d'una lauda sepulcral d'època tardoromana (segle II-IV dC) pertanyent a la tomba d’una dama de rellevància social.
El Museu Municipal Josep Castellà Real dels Prats de Rei ha enriquit la seva col·lecció amb una peça d'alt valor històric: un fragment d'una lauda sepulcral d'època tardoromana (segle II-IV dC). Aquesta lauda, feta amb tessel·les (daus de marbre de colors), formava part d'un mosaic romà que cobria el sepulcre d’una dama del municipi.S’ha pogut determinar que era una dama del Municipium Sigarrense, gràcies a una exhaustiva anàlisi morfològica.
Aquesta troballa revela la presència de persones de certa rellevància social al municipi durant l'època romana, ja que aquest tipus d'enterrament era reservat per a personalitats importants. A Catalunya, són escasses les laudes d'aquest tipus, cosa que augmenta el valor d'aquesta peça.
El fragment destaca per incloure al centre un crismó, el monograma de Crist format per les lletres X (khi) i Ρ (ro) superposades (☧), símbol clàssic de Jesucrist dins de la iconografia cristiana.
Aquesta lauda es trobava anteriorment al magatzem del Museu de la Pell d'Igualada. Gràcies al conveni signat entre el Museu de Guissona, l'Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra i els Ajuntaments de Guissona i dels Prats de Rei, la peça ha pogut tornar als Prats de Rei per ser exposada al seu museu municipal.
La incorporació d'aquest fragment de lauda sepulcral al Museu Municipal Josep Castellà Real dels Prats de Rei suposa un enriquiment significatiu per al seu llegat, oferint una nova perspectiva sobre la història i el patrimoni del territori.